De direkte omgeving

 
 
 
Rechtsboven op deze foto ziet u de klap over het Boterdiep. Een brug die beweegbaar is (opgehaald kan worden) wordt in het Gronings "klap" genoemd. Een brug die over het water vast in de weg is gelegd wordt "til" genoemd. 
 
Bij schaatsenrijders en toerfietsers is Fraamklap redelijk bekend. De Noorderrondrit op de schaats en fiets is de tegenhanger van de Friese Elfstedentocht. Bij Dokkum kennen ze Bartlehiem en de Groningers menen dat zij in Fraamklap het Bartlehiem van Groningen als publiekstreffer hebben. De schaatsers en fietsers kruisen Fraamklap namelijk drie keer. Vanzelfsprekend is daarbij altijd sprake van "wind tegen" en "bizarre omstandigheden". Natuurlijk ontvangen de sportievelingen hier Gronings applaus.

Het Boterdiep, waar vroeger de schippers hun schepen vaak door het water voort moesten trekken met behulp van paard, knecht of moeder de vrouw. Op weg naar Middelstum, Kantens, Doodstil, Uithuizen of via Ten Boer naar Delfzijl en Groningen. Dit scheepstrekken is in de volksmond "jagen" geworden. Scheepsjoagen, zegt de Groninger.
 
Aan deze krachtinspanningen van schippers en bemanning dankt het Jaagpad dan ook zijn naam. Op een aantal plekken in de omgeving kan men de rollepalen (om schepen door de bocht te trekken) nog bewonderen.
 
Wie oog heeft voor de prachtige luchten en landschappen kan zich hier aan de rand van het Groninger Hoogeland vanuit de voor- en achtertuin van Het Koetshuis - Fraamklap dagelijks verwonderen.